Ryhävalas pelasti snorklaajan hengen – suojeli tiikerihain hyökkäykseltä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Monilla eläimillä on havaittu käyttäytymistä, jossa ne selvästi pyrkivät suojelemaan ihmisiä. Nyt vuorossa on ollut ryhävalas, joka pelasti jopa snorklaajan hengen suojellessaan tätä valtavan tiikerihain iskulta. Tapaus tallentui biologi Nan Hauserin ryhmän sukellusvideolle.

25-tonninen ryhävalas ilmestyi Cook-saarilla Rarotongan rannikolla yllättäen kahden snorklaajan luokse ja ryhtyi tönimään heitä eteenpäin. Hauserille selvisi vasta myöhemmin, että samaan aikaan heitä oli ollut lähestymässä poikkeuksellisen suurikokoinen tiikerihai. Valas ui siis tiikerihain ja snorklaajien väliin suojellakseen heitä, ja lisäksi valas pyrki saamaan snorklaajat eviensä suojaan.

– Olen tehnyt 28 vuotta töitä suojellakseni valaita, mutta en ole tiennyt, että ne suojelevat minua, Nan Hauser kertoi Independent-lehdelle.

Hauser pitää tapausta osoituksena siitä, että valaalla on intuitiivinen pyrkimys muiden lajien suojelemiseen ihmiset mukaan lukien. Tutkijan mukaan vastaavaa käyttäytymistä ei ole koskaan aiemmin saatu tallennettua videolle ja että tapaus on ensimmäinen, jossa valaan tiedetään suojelleen ihmistä hain hyökkäykseltä.