New York sivaltaa Trumpin ilmastopolitiikkaa – haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

New York City on päättänyt taistella ilmastonmuutosta vastaan. Kaupunki aikoo purkaa fossiilisiin polttoaineisiin tekemänsä sijoitukset sekä haastaa viisi suurinta öljy-yhtiötä oikeuteen kaupungin kohtaamien tulvien ja eroosien vuoksi – jotka ovat seurausta ilmastonmuutoksesta.

Yhdysvaltojen itärannikolla sijaitseva New York City haluaa olla maailman ensimmäinen kaupunki, joka tekee suuria päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi planeetallamme. Kaupunki haluaa napauttaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ajamaa ilmastopolitiikkaa, jossa väheksytään ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Kaupunki purkaa viiden miljardin dollarin suuruiset sijoitukset pois fossiilisista polttoaineista.

– New York City on tulevien sukupolvien asialla ja ensimmäinen suuri amerikkalaiskaupunki, joka luopuu fossiilisiin polttoaineisiin sijoitetuista eläkerahastoista, New Yorkin pormestari Bill de Blasio sanoi The Guardianille.

New Yorkista on tarkoitus tehdä turvallisempi ja joustavampi paikka asua. Kaupunki haastaa viisi polttoaineyritystä liittovaltion tuomioistuimeen: BP:n, Exxon Mobilin, Chevronin, ConocoPhillipsin ja Shellin. Kaupunki vaatii yrityksiä osallistumaan ilmastonmuutoksen aiheuttamiin kustannuksiin ja ottamaan vastuun aiheuttamistaan tuhoista.

New York Cityn tekemä päätös eroaa huomattavasti liittovaltion nykyisestä ilmastopolitiikasta. YK:n ilmastopäällikkö Christiana Figueres pitää ratkaisua merkityksellisenä, jotta maailmassa voidaan siirtyä fossiilisista polttoaineista vapaaseen talouselämään. Hänen mielestään on rohkaisevaa huomata, että New York City suojelee kaupunkiaan ja rohkaisee sijoittajia suojelemaan edunsaajiaan ilmastoriskeiltä.