Norja aikoo kieltää turkistarhauksen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Turkistarhaus on aiheuttanut kiivasta keskustelua Suomessa jo vuosikymmenten ajan, ja vuonna 2015 kerättiin lähes 200.000 allekirjoittaneen vetoomus turkistarhauksen kieltämiseksi. Vetoomus ei johtanut toimenpiteisiin, mutta sen sijaan Norjassa hallitus haluaa nyt kieltää turkistarhauksen.

Turkistarhaus on ollut Suomen lisäksi myös Norjassa poliittinen kiistakapula jo vuosikausien ajan, sillä sen kieltämistä on vaadittu pitkään. Nyt tarhauksen vastustajat ovat saaneet merkittävän erävoiton, sillä Norjan hallituksen tuoreessa esityksessä turkistarhaus aiotaan kieltää vuoteen 2025 mennessä. Maassa on yhteensä 200 turkistarhaa.

Norjan turkistuottajat ovat ilmoittaneet vastustavansa jyrkästi hallituksen kaavailuja heidän elinkeinonsa lopettamiseksi. Turkistuottajien puheenjohtaja Bertran Trane Skardsem kertoi NRK-uutisille olevansa erittäin pettynyt lakiesitykseen ja tiedottaja Guri Wormdahl pitää sitä skandaalina.

Suomalaisilta turkistarhoilta levisi viime elokuussa julkisuuteen järkyttäviä valokuvia jättikokoisiksi jalostetuista naaleista. Pian tämän jälkeen kuvat levisivät kuvatoimiston välityksellä myös kansainvälisiin medioihin. Kuvissa nähdyillä eläimillä oli sairaalloisen suuret turkit paksuilla laskoksilla.

– Ylipainoiset eläimet istuvat elottomina häkeissään, koska ovat liian lihavia kävelemään ja pelkäävät jalkojensa murtuvan. Eläinsuojelujärjestön mukaan Saga Furs myy turkit muotimerkeille, kuten Louis Vuitton ja Michael Kors. Turkistarhaus on kielletty monissa Euroopan maissa, mutta Suomi jatkaa yhä tätä barbaarista toimintaa, kuvatoimisto Splash kertoi kuvista.