Haukat käyttävät metsäpaloja saalistuksessa – levittävät paloja itse!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Australialaisten haukkojen on huomattu hyödyntävän metsäpaloja saalistamisessa. Tutkijoiden mukaan haarahaukat, viheltäjähaukat ja ruskojalohaukat ovat poimineet Australiassa riehuneiden tulipalojen läheltä palavia tikkuja ja pudottaneet ne kauemmas pelotellakseen saaliseläimiä.

Journal of Ethnobiology on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan osa päiväpetolinnuista levittää maastopaloja tahallisesti. Australian savanneilla on huomattu, että haukat saattavat kuljettaa palavia puukappaleita nokissaan tai jaloissaan ja pudottaa ne sen jälkeen uuteen paikkaan. Tuli pelästyttää saaliseläimet ulos koloistaan.

Tulipaloja levittäviä lintuja on tavattu aiemminkin. Nykyinen tutkimus kuitenkin osoittaa, että linnut levittävät maasto- ja metsäpaloja tahallisesti. Toisin sanoen ne ovat oppineet käyttämään tulta aseena ihmisen tavoin, National Post uutisoi.