Haluatko tuntea olosi pieneksi? Video panee avaruuden tähdet kokojärjestykseen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maapallo on maailmankaikkeuden mittakaavassa kuin pieni pölyhiukkanen. Jopa valtavalta tuntuva aurinkomme kalpenee sen rinnalla, minkä kokoisia tähtiä universumissa voi tulla vastaan.

Kosmisten mittakaavojen käsittämättömyys tulee erittäin selväksi 3D-graafikko Alvaro Gracia Montoyan videolla. Siinä maapallon ja Auringon kokoa verrataan muihin tunnettuihin tähtiin.

Aurinko on huomattavasti pienempi, kuin esimerkiksi Arcturus-tähti. Sen mitättömys vain lisääntyy muiden suurimpien tunnettujen tähtien rinnalla. Isokokoisin tähän asti tunnettu tähti on punainen ylijättiläinen UY Scuti, joka on noin viisi miljardia kertaa suurempi kuin Aurinko.

Ihmiskunnan ei silti kannata häpeillä oman aurinkomme kokoa. Esimerkiksi A.C.+70°8247 -nimellä tunnettu valkoinen kääpiö on Maapalloakin pienempi, ympärysmitaltaan vain alle seitsemän tuhannen kilometrin kokoinen.