Karmaiseva moka! GPS-rannekkeet paljastivat USA:n sotilastukikohtia

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Tietotekniikan kehityksellä on ajoittain myös negatiivisia seurauksia, ja nyt Yhdysvaltojen armeija on joutunut huomaamaan sellaiset ikävällä tavalla. Ongelma syntyi, kun armeija antoi sotilailleen suuren määrän aktiivisuusrannekkeita, koska halusi sotilaiden liikkuvan enemmän. Seuraus yllätti sotilasjohdon karulla tavalla.

Marraskuussa 2017 GPS-paikannusyhtiö Strava julkaisi maailmanlaajuisen kartan siitä miten sen laitteiden käyttäjät liikkuvat maailmalla. Washington Post -lehden mukaan kartta on samalla paljastanut missä paikoissa esimerkiksi Lähi-Idässä sen laitteita käytetään poikkeuksellisen paljon.

Koska esimerkiksi Syyrian ja Irakin asukkaista aniharvalla on Stravan palveluja käyttävä GPS-aktiivisuusranneke, voidaan kartasta helposti nähdä missä kohdissa syrjäseutuja liikkuu poikkeuksellisen paljon länsimaisia ihmisiä.

Kartasta on nähtävissä useiden Yhdysvaltojen tunnettujen tukikohtien tarkat rajat esimerkiksi Afganistanin Kandaharissa. Stravan kartalla näkyy useita kohteita, joissa ei näytä olevan lentokenttää, mutta jossa aktiivisuusrannekkeiden liikkeiden mukaan sellainen todellisuudessa on.

Stravan julkaisemalla kartalla nähdään peräti 27 miljoonan käyttäjän liikkuminen kahden vuoden aikana, joten siitä on helppo havaita aktiivisia pisteitä. Tämä tieto on nyt vaarassa paljastaa samalla myös Yhdysvaltojen salaisia sotilastukikohtia ympäri maailmaa. Nyt julkaistun kartan tiedot on kerätty vuosina 2015 – 2017.