Ruoka vaikuttaa ominaishajuun – nämä herkut tuottavat pahaa hajua

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisillä on ominaishaju. Tästä syystä esimerkiksi kaverin käyttämä hajuvesi ei välttämättä tuoksukaan yhtä huumaavalta omalla iholla. Ihmisen tuoksuun vaikuttavat hygienian lisäksi stressi, lääkkeet ja erilaiset sairaudet. Myös ruokailutottumuksilla on väliä.

Ihmisen hikirauhaset erittävät nestettä, joka muodostaa oman hajunsa kemikaalien kanssa reagoidessaan. Osa rauhasista on linkittynyt ruokavalion kanssa, jolloin keho voi tuottaa erilaisia tuoksuja sen mukaan, mitä on pannut suuhunsa. Esimerkiksi voimakkaat mausteet ja sipulit voivat tuoksua myös ihmisen eritteissä.

Men’s Healthin mukaan parsakaali, kaali ja kukkakaali ovat ruokia, jotka tuottavat ruoansulatuskanavissa mätääntynyttä kananmunaa muistuttavaa hajua.

Hengitys puolestaan kärsii valkosipulista ja sipulista, mutta pahanhajuista hengitystä voivat tuottaa myös kahvi ja säilykekalat. Kalassa, kananmunassa ja joissakin vihanneksissa on runsaasti trimetyyliamiinia, joka on yksi mätänevän kalan hajun aiheuttajista.

Punainen liha muuttaa ihmisen ominaistuoksua, mikäli sitä syö usein. Sen on tutkittu vaikuttavan etenkin hien hajuun. Alkoholi puolestaan voi puskea hajuina ulos seuraavan päivänä krapulahien ja hengityksen mukana.