Ummetus on yleinen matkaajan ongelma – näin saat suolen toimimaan

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suoliston toiminta on koko kehon hyvinvoinnin kannalta keskeisessä asemassa. Vatsan toimintaa voi parantaa matkoilla erilaisilla maitohappobakteerivalmisteilla. Toisinaan tuntuu, että koko elimistö menee reissussa tukkoon.

Osa ihmisistä tuskailee aina lomalle lähtiessään suolisto-ongelmien kanssa. Tukala olo syntyy viimeistään siinä vaiheessa, jos normaalisti päivittäin suoritettu kakkosasia siirtyy useiden päivien päähän. Turvottava vatsa ja epämukava olotila voivat pilata vapaista nauttimisen. Men’s Healthin mukaan kyseessä on yleinen ongelma, sillä matkasta koituva stressi ja muuttunut ruokavalio vaikuttavat lähes kaikkien vartalon toimintaan.

Pelkästään lentomatka voi asettaa suoliston hermoston epänormaaliin tilaan. Tällöin erilaiset rentoutumisharjoitukset voivat vapauttaa olotilaa. Ruokavalioon on hyvä lisätä kuituja ja runsaasti nestettä. Myös aikaerot voivat muokata kehon toimintaa, joten matkoilla ollessa on järkevää nauttia riittävästä unesta. Ihminen toimii parhaiten, mikäli hän noudattaa mahdollisimman paljon tuttuja rutiineja myös lomalla ollessaan. Suolen toiminnan voi myös käynnistää laksatiivien avulla.