Tutkimus selvitti kumpi sopii paremmin laihduttajalle: Välimeren dieetti vai kasvisruokavalio?

Fitness Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ihmiset kiinnittävät nykyisin enemmän huomiota ruokavalionsa terveellisyyteen. Tutkimusryhmä on nyt vertaillut kahta suosittua ruokavaliota, joista toinen on Välimeren maille tyypillinen ja toinen on painottunut kasvisruokaan. Kumman avulla voi pudottaa painoa paremmin?

Välimeren ruokavaliossa on runsaasti kasviksia, hedelmiä, täysjyvätuotteita, siipikarjaa, kalaa ja hieman punaista lihaa. Kasvisruokavaliossa ei puolestaan ole ollenkaan lihaa, mutta kananmunia ja vähärasvaisia maitotuotteita. Circulation-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan molemmat ruokavaliot sopivat yhtä hyvin laihduttajalle. Eroja ilmeni lähinnä rasvojen imeytymisen määrissä.

Molemmat ruokavaliot vähentävät sydän- ja verisuonitauteihin sekä aivohalvaukseen sairastumisen riskiä. Niiden avulla voi pudottaa yhtä paljon painoa ja saavuttaa samankaltaisia tuloksia painoindeksin muuttamisessa terveellisempään suuntaan. Sen sijaan kasvisruokavalio vähensi enemmän kehon LDL-kolesterolia, kun Välimeren ruokavalion avulla pystyi vähentämään valtimoita ahtauttavia triglyseridejä.

Tutkijoiden mukaan molemmat ruokavaliot ovat kuitenkin äärimmäisen terveellisiä, koska niihin kuuluu runsaasti hedelmiä, vihanneksia, monimutkaisia hiilihydraatteja ja palkokasveja. Heidän mukaansa ei ole olemassa ihmeainetta, jonka avulla ihminen voisi laihtua nopeasti. Terveellisen ruokavalion avulla voi kuitenkin saada ihmedieettejä kestävämpiä tuloksia aikaiseksi.