Intiassa maailman saastunein ilma – tappaa vuosittain 1,1 miljoonaa ihmistä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Samaan aikaan, kun muualla maailmassa tehdään pitkäkestoisia ratkaisuja ilmansaasteiden ja ympäristöongelmien vähentämiseksi, on Intiassa ilmansaasteiden määrä kasvanut viime vuosien aikana. Maassa kuolee huonon ilmanlaadun takia vuosittain arviolta noin 1,1 miljoonaa ihmistä.

Bostonin ja Seattlen terveysinstituuttien tekemien tutkimusten mukaan Yhdysvallat ja Euroopan valtiot ovat pyrkineet järjestelmällisesti vähentämään ilmansaasteiden määrää 90-luvulta saakka. Sen sijaan Kiina on ollut usein parrasvaloissa saasteongelmiensa takia. Kiinassa ilmansaasteita on kuitenkin saatu pienennettyä kuluneen viiden vuoden aikana.

Intiassa ilmansaasteiden määrä on puolestaan kasvanut. Nyt on laskettu, että ilmansaasteiden aiheuttamien ennenaikaisten kuolemien määrä on noussut vuosien 2010-2015 välisenä aikana 957.000 peräti 1,1 miljoonaan. Syynä on nopea teollistuminen, kivihiilen käyttö ja väestönkasvu. Myös ikääntynyt väestönosa kärsii ilmansaasteista herkemmin, New York Times on uutisoinut.