Hankalinta ei ole laihduttaminen – näin pysyt tavoitepainossasi

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tietoinen syöminen on todistettavasti auttanut ihmisiä hallitsemaan paremmin painoaan. Ideana on keskittyä jokaiseen suupalaan rauhassa sen sijaan, että hotkisi ruokansa esimerkiksi television ääressä. Myös ruokavaliolla on suuri merkitys painonhallinnan kannalta.

Women’s Health on haastatellut tutkimusjohtaja Carolyn Dunnia, jonka mukaan ihmisten suurimpana haasteena ei ole niinkään painon pudottaminen, vaan se, että ylipaino pysyy myös poissa. Hän suosittelee ihmisiä tietoisen syömisen lisäksi noudattamaan ruokavaliota, jossa on paljon kasvispohjaisia proteiineja. Ateriat puolestaan tulisi syödä hitaasti ja ruokailun olisi hyvä kestää vähintään 20 minuuttia.

Osa ihmisistä syö, vaikka eivät olisi nälkäisiä. Ennen sipsien mussuttamista kannattaa kysyä itseltään, onko mieliteossa sittenkin kyse jostain muusta, kuten alakulosta tai stressissä. Voisiko epäterveellisen napostelun korvata esimerkiksi joogalla tai lenkillä?

Jos antaa itselleen myönnytyksen herkutteluun, kannattaa valita syötäväksi jokin suosikkiherkku. Tässä tapauksessa suupalan maistelemiseen kannattaa käyttää paljon aikaa, sillä toisinaan yksi pala suklaata riittää mieliteon tyydyttämisen sen sijaan, että söisi puoleet levystä kerralla. Ruokailun tulisi aina olla rauhallinen tilanne, jossa ei ole häiriötekijöitä, kuten älypuhelimia, televisioita tai tietokonetta.