TV-lupamaksu palautetaan käyttöön – hinta jopa 370 euroa vuodessa!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Television käytöstä veloitettava televisiolupamaksu poistui Suomessa vuoden 2013 alussa, kun sen tilalle tuli YLE-vero. Nyt hallitus on lopettamassa YLE-veroa ja palauttamassa TV-lupamaksun käyttöön. Yhdeltä kotitaloudelta hinta voi jatkossa olla jopa 370 euroa vuodessa, jos asunnossa on enemmän kuin kaksi televisiota.

Aikaisempaan toimintatapaan palaamista perustellaan nykykäytännön hankaluuksilla.

– YLE-vero on koettu epäreiluksi varsinkin vähävaraisten kohdalla. Myös yritykset ovat joutuneet maksamaan veroa jopa tuhansia euroja, jos niillä on ollut useita toimipaikkoja. Yleisradion nykymallista toimintaa ei myöskään voida turvata nykyisillä verotuotoilla, joten maksujen korottamiseen on merkittäviä paineita, viestintäministeriön kansliapäällikkö Turo Salminen kertoo.

Vuonna 2010 TV-lupamaksu oli 231 euroa kotitaloudelta. Nyt eduskunnalle esitetään, että vuoden 2019 alusta lukien maksu olisi 250 euroa yhden television talouksilta ja 320 euroa kahden television talouksilta. Jos televisioita on enemmän kuin kaksi, on maksu 370 euroa vuodessa.

Televisiolupatarkastajat eivät palaa

Aiemmin suomalaisten kotitalouksien TV-lupamaksujen noudattamista tarkastivat TV-lupatarkastajat, joiden paluuta ministeriö ei kuitenkaan esitä. Sen sijaan jatkossa lupien maksaminen varmistetaan liittämällä TV-lupatarkastukset parhaillaan valmistelussa olevaan verkkotiedustelulakiin.

Tietojärjestelmät kykenevät selvittämään kunkin kotitalouden televisioiden määrän niiden IP-osoitteiden perusteella, ja TV-maksun laskut lähtevät tietojärjestelmistä automaattisesti. Mikäli maksua ei suoriteta, voidaan televisiolähetykset katkaista maksamattomista vastaanottimista.

Television lineaarinen katselu on ollut jo vuosia nopeassa laskussa, koska sisältöä katsotaan enenevässä määrin verkkopalvelujen kautta. Siksi ministeriö esittää eduskunnalle, että esimerkiksi YLE Areenaa ja Netflixiä vain tietokoneiden kautta seuraavat maksaisivat puolet tavallisesta televisiolupamaksusta. Yhden tietokoneen taloudessa maksu olisi 125 euroa ja kahden tietokoneen taloudessa 160 euroa vuodessa.

Ministeriön esityksen mukaan TV-lupamaksua ei kuitenkaan tarvitse maksaa, jos kotitalous tuottaa aktiivisesti omaa videosisältöään esimerkiksi jollekin nettikanavalle. Yksi nettivideo viikossa alentaa vuosimaksua 20 prosenttia ja neljän viikon suora verkkolähetys kotoa poistaa vuosimaksun kokonaan.