NASA haluaa lähettää robottimehiläisiä Marsiin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mars-planeettaa on vuosien varrella tutkittu lukuisilla eri tavoilla, mutta NASAn tuorein suunnitelma lienee niistä erikoisin. Avaruushallinto haluaa lähellää punaiselle planeetalle robottimehiläisiä.

Marsbee-projektissa Marsia tutkisi parvi pienikokoisia, mehiläistä muistuttavia robotteja. Marsin matalaan painovoimaan soveltuvat mehiläiset voisivat kerätä tietoa esimerkiksi Marsin lämpötilasta, ilmanpaineesta, kemiallisesta rakenteesta ja jopa etsiä merkkejä elämästä.

Robotti käyttäisivät planeetalle lähetettyä mönkijää viestitelläkseen ja ladatakseen akkujaan. Projekti syntyi NIAC-ohjelmassa, jossa NASA etsii ideoita avaruustutkimuksen kehittämiseksi. 25 valittua ehdotusta saa 125.000 apurahan ja yhdeksän kuukautta aikaa kehitellä niitä eteenpäin.