Vauva tulossa taloon? Sovi ensin näistä asioista

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vauvan saaminen on toisiaan rakastavien ihmisten suurin kohokohta elämässä. Kun pariskunta muuttuu perheeksi, on hyvä käydä käytännön asioita läpi jo ennen uuden perheenjäsenen saapumista. Kolmas ihminen muuttaa kaiken.

Parisuhde joutuu todelliseen tulikokeeseen lapsen syntymän jälkeen. Tällöin oma etu on pantava taka-alalle ja aikuisten tulee hoitaa uutta ihmisen alkua epäitsekkäästi. Jotta vanhempien välinen rakkaus ei rakoilisi, tulisi pariskuntien keskustella jo etukäteen vauvan syntymän jälkeisestä ajasta ja sopia tiettyjä pelisääntöjä.

Sopikaa, kuka käy milloinkin kampaajalla, kaupassa tai salilla. Jutelkaa suunnitelmista, miten järjestätte kahdenkeskistä aikaa ja miten saatte levätä tai tehdä omia juttuja.

Perheessä tulee myös päättää, nukkuuko lapsi tulevaisuudessa pariskunnan välissä vai omassa sängyssään. Tämä vaikuttaa oleellisesti esimerkiksi seksielämään. Seksin määrä usein vähenee vauvan syntymän jälkeen, ja siitä on hyvä keskustella etukäteen. Kumppanusten kannattaa kertoa odotuksistaan, jotta he ovat seksiajatusten kanssa samalla viivalla.

Vanhempien kannattaa säästää myös rahaa lastenvahteja varten, mikäli heillä ei ole käytössä valmista hoitoverkostoa sukulaisineen ja ystävineen. Jokainen pariskunta tarvitsee myös lapsivapaita. Kotityöt on järkevä jakaa vauva-aikana mahdollisimman tasapuolisesti jaksamisen mukaan. Pariskuntien kannattaa sopia jo ennen lapsen syntymää tehtävistä, mitkä hoidetaan päivittäin, mitkä tehdään viikottain ja mitkä harvemmin.

Lähde: PureWow