Lopeta ylianalysoiminen – se stressaa ja rasittaa liikaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä omaa jalon taidon ajatella liikaa asioita. Asioiden ylianalysoiminen tekee ainoastaan lisää ongelmia, sillä arviointikyky sumenee ja stressi kasvaa. Negatiivisilla asioilla vatvominen tuottaa epäsuotuisia tapahtumia elämään takuuvarmasti. Asiasta on kirjoittanut esimerkiksi Hidasta elämää.

Mikäli tietää sortuvansa liialliseen asioiden vatvomiseen, kannattaa tilanteet oppia tunnistamaan tarpeeksi ajoissa. Jos kokee ahdistusta tai stressiä tavallisista elämäntapahtumista, kannattaa ottaa pieni tosiasioiden tsekkaaminen ennen analysoimisen aloittamista. Ei ole hyvä ensimmäiseksi luoda skenaarioita asioista, jotka voivat mennä pieleen. Kannattaa opetella tyyli, että pohtii onnistumisia ja positiivisia viboja. Näkee mahdollisuuksia.

Ihminen voi suorastaan pakottaa mielensä voimaan paremmin ja onnellisemmin esimerkiksi meditoimisen, tanssimisen, kuntoilemisen ja mielekkään tekemisen avulla. Miksi sortua ylianalysoimiseen, kun saman energian voi käyttää myös johonkin hyödylliseen? Kun asiat panee oikeanlaiseen perspektiiviin, ei ongelmat välttämättä enää edes tunnu ongelmilta – päinvastoin, ne ovat muutoksia parempaan ja opettavat uutta, People-lehden asiantuntija Simon Thomson kertoo.

Mikäli ei odota aina saavansa elämässään eteen täydellisiä asioita, voi yhtäkkiä oppia olemaan vähempään tyytyväinen ja saavuttaa siten kestävämmän onnellisuuden. Menneisyyden haamuja ei kannata kunnioittaa, vaan jokainen uusi mahdollisuus antaa samalla suunnan uuteen ja jopa parempaan alkuun. Asioiden takia voi murehtia aikansa ilman, että kuitenkaan sortuu asioiden vatvomiseen. Kirjoita ylös asiat, jotka ahdistavat, stressaavat tai huolettavat eniten. Muuta ne jos voit, tai lopeta niiden takia analysoiminen.

Kukaan ei pysty ennustaa tulevaa. Tärkeintä on elää nyt, eli olla läsnä ja nauttia hetkestä. Mikäli jatkuvasti odottaa parempaa huomista, saattaa unohtaa elämisen tänään. Yleensä liiallinen analysoiminen johtuu ainoastaan siitä, että pelkää olevansa vajavainen. Kun itsensä hyväksyy sellaisena kuin on, on myös elämä yleensä monella tasolla tyytyväisempää.