Scifi-elokuvien vitsistä tuli totta – piilolinssit tuottavat pian lasersäteitä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tulevaisuudessa lasereiden ampuminen silmistä supersankareiden tavoin saattaa olla todellisuutta. Tutkijat ovat kehitelleet Teräsmiehen lämpökatseeseen vertaamansa piilolinssit, jotka voivat tuottaa lasersädettä.

Skotlannin St. Andrewsin yliopiston tukijat loivat orgaanisten puolijohteiden avulla erittäin ohuen kalvon, joka voidaan kiinnittää piilolinssin päälle. Kalvo pystyy tuottamaan pienivoimakkuuksista lasersädettä.

Toisin kuin supersankareiden tapauksessa, ei laserista olisi paljonkaan apua vastustajien päihittämisessä taistelutilanteissa. Sen sijaan sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi tunnistamaan väärennettyjä seteleitä tai löytämään räjähteitä.

Nature Communications -tiedejulkaisun mukaan laserpiilolinssejä on toistaiseksi kokeiltu lehmien silmillä. Tutkimustulosten perusteella niiden käyttö olisi turvallista myös ihmisille.