Mies on pelastanut miljoonia vauvoja – luovutti nyt viimeistä kertaa ihmevertaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Australialainen James Harrison tunnetaan lempinimellä kultakäsivartinen mies. Hän on nimittäin saattanut pelastaa jopa 2,4 miljoonaa vauvaa luovuttamallaan verellä. Harrisonin veressä on harvinaista vasta-ainetta. Sitä käytetään rhesus-taudin ehkäisemiseen tarkoitettuihin pistoksiin.

Taudissa raskaana olevan naisen Rh-negatiivinen veri tuhoaa sikiön Rh-positiivisia verisoluja. Nyt 81-vuotias Harrison on luovuttanut verta viimeistä kertaa saavutettuaan verenluovutuksen yläikärajan. Yhteensä mies on luovuttanut verta elämänsä aikana 1.100 kertaa.

Viikottain verta luovuttanut James Harrison oli yksi 160 australialaisesta, joiden verta käytetään Anti-D -pistosten luomiseen. Sydney Morning Herald -lehden mukaan miehelle on luovutettu tärkeästä työstään kunniamitali vuonna 1999.