Työryhmä: Tupakoinnin ikäraja 20 vuoteen – tupakointikielto leikkipuistoihin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tupakointi on vähentynyt Suomessa viime vuosina nopeasti, kun siitä on tullut erityisesti nuorten keskuudessa epätrendikästä. Nyt sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä esittää uusia toimenpiteitä tupakoinnin vähentämiseksi.

Työryhmä esittää perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle, että tupakkatuotteiden ikärajaksi asetetaan 20 vuotta. Lisäksi esitys sisältää muun muassa veronkorotuksen. Lisäksi työryhmä esittää tupakointikieltoa muun muassa leikkipuistoihin, uimarannoille ja asemalaitureille. Tupakoinnista voitaisiin kiellon jälkeen määrätä sakkomaksu.

Esityksen tavoitteena on saada tupakkatuotteiden käyttäminen loppumaan Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen on lähes mahdotonta, mutta suunta on ainakin oikea.

Nuuska ei ole Suomessa laillista, mistä syystä Suomelta jää vuosittain saamatta kymmeniä miljoonia euroja verotuloja. Nuuskaa tuodaan Ruotsista ja ruotsinlaivoilta, ja sitä myydään yleisesti koko maassa tiskin alta ja kouluissa muun muassa suoraan koulurepuista. Nuuskatuotteiden käytöstä ei voida päästä eroon ainakaan niin pitkään kuin tuotteet ovat Ruotsissa laillisia.