Apple hankaloittaa ulkopuolisten pääsyä iPhone-tietoihin – myös poliiseilta

Digi · Tim Isokivi

Apple pyrkii hankaloittamaan ulkopuolisten päästyä iPhone-puhelimen omistajien yksityisiin tietoihin. Tämä onnituu tulevan iOS 12 -käyttöjärjestelmäpäivytksen USB Restriced Mode, eli USB-rajoitetun tilan avulla.

USB-rajoitetun tilan ollessa päällä ulkopuolisia USB-laitteita voi käyttää tietojen siirtämiseen Lightning-liitännän kautta vain syöttämällä pääsykoodin. Tila astuu voimaan laitteen oltua lukittuna tunnin ajan. Ominaisuuden voi halutessaan kytkeä pois päältä.

Uudistus tekee käyttäjän tietoihin käsiksi pääsyn hankalammaksi paitsi rikollisille, myös poliiseille. Yhtiö kertoo Reuters-uutistoimistolle tavoitteena olevan suojata asiakkaitaan erityisesti maissa joissa viranomaiset voivat halutessaan takavarikoida kansalaisten puhelimia.

iPhone-puhelinten tietoihin voidaan päästä käiksi Lightining-liitännän kautta kolmannen osapuolen sovelluksilla. Esimerkiksi FBI:n tiedetään kääntyneen mobiilirikostutkinta-firma Cellebriten puoleen päästäkseen käsiksi epäillyn iOS-laitteen tietoihin.