Oletko yksinäinen? Näillä vinkeillä voit saada apua

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkimusten mukaan ihmisten yksinäisyys on lisääntynyt, vaikka he pitävät toisiin ihmisiin yhteyttä aiempaa enemmän. On kuitenkin eri asia olla yhteydessä kuin läsnä. Yksinäisyys kaivertaa pikkuhiljaa sieluun reiän, joka saa olon tuntumaan ontolta.

Yksinäisyyteen voi olla monia syitä. Tukiverkostot saattavat jäädä toiselle paikkakunnalle esimerkiksi rakkauden tai työn perässä muuttaessa. Ihmisillä voi olla myös vähemmän aikaa saavuttaa sopivaa balanssia työn ja vapaa-ajan välille. Toisinaan uusien tuttavuuksien muodostuminen voi olla sosiaalisesti jännittävää ja ahdistavaa.

Ihminen tarvitsee sosiaalisia verkostoja voidakseen hyvin. Yksinäisyys vaikuttaa mielenterveyteen ja oman arvon tunteeseen. Yksinäisyyttä voi poistaa osallistumalla erilaisiin ryhmätapaamisiin samankaltaisten ihmisten kanssa. Olipa kyseessä konsertti, jumppa tai kurssi, kannattaa mukaan lähteä rohkealla mielellä. Paikassa on varmasti muitakin yksinäisiä.

Omaa käyttäytymistä on hyvä muuttaa avoimemmaksi ja ottaa ihmisiin kontaktia katsomalla suoraan silmiin hymyillen. Uudet tuttavuuden voi esimerkiksi pyytää kahville. Kaikki alkaa kuitenkin ystävällisestä tervehdyksestä edeten kevyeen keskusteluun. Harrastukset ja vapaaehtoistyö ovat loistavia paikkoja kavereiden löytämiseen.

Yksinäisyydestä on hyvä kertoa omille läheisille. Ehkäpä muut eivät ole ymmärtäneet tilannetta ja haluavat olla enemmän läsnä. Yksinäisyyteen voi saada apua myös Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta.