6 syytä heikkoon seksiviettiin – mukana myös alkoholi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Varmasti kaikki tietävät, että seksi on yksi parhaimmista, tehokkaimmista, ilmaisista ja nautinnollisimmista tavoista tehostaa sekä parisuhteen että oman itsensä hyvinvointia. Yhtä luonnollista kuitenkin on, että aina ei tee mieli. Mikäli seksuaalinen halukkuus on pitkään nollalukemissa, saattaa syyt olla vakavampia.

Seksin puuttuminen muuttaa parisuhteen laatua. Se vaikuttaa myös ihmisen omaan hyvinvointiin ja itsetuntoon. Kuivat kaudet kuuluvat lähes jokaiseen parisuhteeseen, mutta jatkuva seksistä kieltäytyminen voi johtua esimerkiksi päihteistä, lääkityksestä tai stressistä.

Seksiterapeutti ja psykologi Stephanie Buehler kertoo Popsugarille, että alkoholi turruttaa tunteita ja fyysisiä tuntemuksia. Libido voi heikentyä myös marihuanan nauttimisen jälkeen, vaikkakin tutkimusten mukaan kannabiksen käyttäjät harrastavat keskimäärin muita enemmän seksiä. Myös mielialalääkkeet voivat saada seksiviestin pohjalukemiin, puhumattakaan liiallisesta stressistä, joka saa halut kaikkoamaan takuuvarmasti.

Mikäli yhdyntä on kivulias, voi seksuaaliset halut jäädä kokonaan pois. Tällöin ratkaisua kannattaa hakea lääkärin luota. Lisäksi jotkut sairaudet, kuten diabetes, masennus ja niveltulehdukset voivat vaikuttaa seksielämään radikaalisti. Toisinaan syy on yksinkertaisesti tunteiden muuttumisessa. Ehkäpä parisuhteessa kytee ongelma, jota ei ole selvitetty tai ratkaistu.