Ihmiset alkavat näyttämään nimiltään – tässä syy

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni ihminen osaa arvata uuden tuttavan nimen oikein ennen kuin hän on saanut esitellä itseään. Tämä johtuu siitä, että yllättävän moni ihminen näyttää nimiltään. Osa vanhemmista on saattanut päättää lapsensa nimen jo etukäteen ennen vauvan syntymää, mutta vaihtaakin sen syntymän jälkeen huomatessaan, että vauva ei näytä päätetyltä nimeltä.

Huffington Post -sivusto kertoo tutkimuksesta, jossa saatiin selville, että ihmiset mieltävät hyvin vahvasti tietynlaiset kasvonpiirteet tiettyihin nimiin.

Tutkimuksessa sadat ihmiset saivat katsella tuntemattomien ihmisten kasvokuvia ja arvata heidän nimensä viiden nimivaihtoehdon joukosta. Koehenkilöt onnistuivat arvaamaan henkilöiden nimet oikein jopa 40 prosentin tarkkuudella.

Psykologit huomasivat, että tietyt kasvonpiirteet yhdistettiin heti tiettyihin nimiin. Esimerkiksi Bob-nimisellä miehellä ajateltiin olevan pyöreämmät kasvot kuin esimerkiksi Timillä.

Tutkijoiden mukaan ihmisten kasvot myös ajan myötä muuttuivat vastaamaan enemmän omia nimiään, koska moni alkoi elämään nimensä aiheuttamien mielikuvien mukaan.

Psykologien mukaan ihmisten nimillä on melko kauaskantoisia vaikutuksia heidän tulevaisuutensa suhteen.

Arvokkaalta kuulostavat tai taiteelliset nimet voivat viedä ihmisiä urapoluillaan eri suuntiin, koska ihmiset alkavat myös alitajuisesti valitsemaan itselleen asioita, jotka sopivat heidän nimelleen. Tämän vuoksi ihmiset voivat alkaa vuosi vuodelta näyttämään enemmän omalta nimeltään.