Psykologit: Älykkäät ihmiset sotkevat, kiroilevat ja valvovat

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ihminen voi olla kirjaviisas, mutta ei välttämättä ole älykäs. Älykkyys on monen eri tekijän summa, johon liittyy ongelmaratkaisukykyä, tilannelukutaitoa ja oppimisen taitoa. Älykäs ihminen sopeutuu ja omaksuu helposti uutta.

Kaikilla on kuitenkin tapoja, jotka luokitellaan nyky-yhteiskunnan normien mukaan vahingollisiksi tai epäterveellisiksi. The Powerful Mind -julkaisu on kerännyt psykologisia todisteita siitä, että keskimääräistä älykkäämmät ihmiset valvovat myöhään, kiroilevat paljon ja ovat sotkuisia.

Tutkimuksen mukaan yökukkujat omaavat usein korkeamman älykkyysosamäärän kuin he, jotka nauttivat yöunista aikaisemmin.

Myös kirosanojen käytön on tutkittu liittyvän laajaan sanavarastoon, mikä puolestaan kielii korkeammasta älykkyydestä. Yleensä verbaalisesti lahjakkaat ihmiset ovat retorisilta taidoiltaan muita menestyneempiä.

Mitä tulee epäsiisteyteen, on se usein yhdistetty laiskuuteen. Tutkimusnäytöt ovat kuitenkin osoittaneet, että sotkuinen ympäristö ruokkii luovuutta, koska ihmiset tavallaan murtavat odotukset tietyistä tavoista olla ja elää.