Uudelleen lämmitetty riisi voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen – muista nämä neuvot

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Perheet ja monet yksin elävät tekevät ruokaa kerrallaan useammalle päivälle. Illallisen tähteet korjataan aina jääkaappiin, josta niitä voidaan lämmittää nälän tullen aina uudestaan. Esimerkiksi riisi on sellainen ruoka, jota jää monesti sekä itse tehdyltä että ravintolasta mukaan haetulta aterialta yli.

Riisiä ei saisi enää lämmittää uudelleen mikäli se on ollut pitkään huoneen lämmössä. Riisi sisältää sellaisia taudinaiheuttajia, jotka eivät täysin kuole edes silloin kun riisi keitetään. Jos riisi jätetään huoneilmaan tunneiksi, bakteerit alkavat mukavan kosteassa kattilassa nopeasti lisääntymään.

Ravintoneuvoja Fiona Hunter kertoi Daily Mail -sivustolle, että keitetty riisi tulee jäähdyttää nopeasti. Se tulisi laittaa kylmään tunnin sisällä riisin kypsymisestä. Mikäli riisiä on iso kattilallinen, se tulisi siirtää pienempiin astioihin, että nopea jäähtyminen on edes mahdollista.

Nopean jäähdyttämisen jälkeen riisi säilyy jääkaapissa vain vuorokauden ajan. 24 tunnin kuluttua viilennettykin riisi alkaa kasvattamaan bakteerikantaansa niin suureksi, että se voi aheuttaa kivuliaan ruokamyrkytyksen, johon kuuluu kuumeilua, ripulia ja oksentamista.