Laittomista alennusmyynneistä sakkoja? Kuluttajaliitolta raju vaatimus

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kuluttajaviranomaiset ovat viime vuosina tuloksetta yrittäneet puuttua jatkuviin alennusmyynteihin, mutta ongelma ei ole ratkennut. Kuluttajaliitto vaatii nyt kuluttaja-asiamiehelle mahdollisuutta määrätä tehokkaampia seuraamuksia markkinointisäännöksiä rikkoville yrityksille.

Monet yritykset myyvät tuotteita jatkuvalla alennuksella, ja samaa tuotetta saatetaan tarjota alennettuun hintaan jopa vuosien ajan.

– Menettely on laitonta ja hämärtää kuluttajien käsitystä normaalista hintatasosta. Jatkuvat alennukset ovat yleisiä erityisesti huonekalukaupassa – kuluttaja ei edes välttämättä löydä kotipaikkakunnaltaan rehellisesti toimivaa yritystä, vaikka haluaisikin välttää epärehellisissä yrityksissä asioimista, Kuluttajaliitto toteaa.

Kuluttajaviranomaiset ovat yrittäneet puuttua ongelmaan tuloksetta jo vuosia. Yrityksiä on kielletty jatkamasta harhaanjohtavaa markkinointia ja kieltoa on tehostettu uhkasakolla. Osa yrityksistä on noudattanut kieltoa jonkin aikaa, mutta aloittanut harhaanjohtavan markkinoinnin pian uudelleen.

Osa yrityksistä on jatkanut menettelyä kiellosta huolimatta ja maksanut uhkasakot. Viranomaisten mukaan nykyinen keinovalikoima ei siten riitä asian ratkaisemiseen. Lainvastaisesta toiminnasta ei välttämättä tule minkäänlaisia seuraamuksia tai seuraamukset ovat riittämättömiä.

Kuluttajaliitto vaatii nyt, että kuluttaja-asiamiehelle annetaan mahdollisuus määrätä seuraamusmaksu tahallisesti tai törkeän huolimattomasti toimivalle kuluttajan oikeuksia rikkovalle yritykselle.

– Seuraamusmaksun pitää olla tuntuva, jotta sillä olisi vaikutusta. Euroopan komission tänä keväänä julkistamassa New Deal for Consumers -kuluttajansuojaesityksessä esitetään seuraamusmaksua, jonka maksimisuuruus olisi vähintään neljä prosenttia yrityksen vuotuisesta liikevaihdosta, Kuluttajaliitto kertoo.

Oikeusministeriön työryhmä on esittänyt jo vuonna 2015, että kuluttaja-asiamiehellä olisi oikeus hakea markkinaoikeudelta seuraamusmaksun määräämistä kuluttajansuojalainsäädäntöä rikkoville elinkeinonharjoittajille.