Raskaana olevan saama nikotiini lisää kätkytkuoleman riskiä – myös nikotiinilaastareista

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kätkytkuolemalla tarkoitetaan täysin terveen alle vuoden ikäisen vauvan äkillistä kuolemaa, johon ei löydetä selitystä. Nyt uudessa tutkimuksessa on saatu selville, että kätkytkuoleman riski nousee mikäli odottava äiti käyttää nikotiinituotteita.

Odottavia äitejä kehotetaan lopettamaan heti tupakan polttaminen, koska sen on huomattu vaurioittavan sikiön terveyttä. Daily Mail -sivusto kertoo nyt tutkimuksesta, jossa saatiin selville, että nikotiini kaikissa sen eri muodoissa nostaa kätkytkuoleman riskiä.

Tupakoinnin lopettaneet äidit ovat voineet odotusaikana saada neuvoja käyttää nikotiinilaastareita tai sähkötupakkaa. Uuden tutkimuksen mukaan myös niillä on negatiivisia vaikutuksia sikiöön niiden sisältämän nikotiinin vuoksi.

Yhdysvalloissa suoritetussa tutkimuksessa huomattiin, että tupakoinnin lisäksi myös odottavan äidin nikotiinilaastarien tai sähkötupakan käyttäminen vaikuttivat negatiivisesti vauvan kardiovaskulaarisiin toimintoihin. Tämä puolestaan lisäsi kätkytkuoleman riskiä.