Odottavien nuorten äitien masennus yleistynyt – syy löytyi somesta

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lapsen syntymää pidetään vanhempien elämän onnellisimpana hetkenä. Lapsen saamisen onnellisuudesta huolimatta se voi johtaa todella syvään masennukseen. Masennus voi tulla äidille synnytyksen jälkeisenä masennuksena, jolloin äiti ei saa yhteyttä vauvaan, tai kummalle tahansa vanhemmista yksinäisyyden tunteen vuoksi. Moni nainen masentuu myös raskaana.

Daily Mail -sivusto kertoo uudesta Bristolin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa verrattiin nuorten 2012-2016 -vuosien välisenä aikana raskaana olevien naisten mielenterveyttä 1990-1992 -vuosina odottaneiden naisten mielenterveyteen.

Tutkimukseen osallistui 2.390 naista, jotka olivat odotuksen aikana iältään 19-24 -vuotiaita.

Tutkijat saivat selville, että odottavien äitien ahdistuneisuus ja masentuneisuus oli kasvanut jopa 25 prosenttia yhden sukupolven aikana. Muutaman sukupolven aikana masennuksen todennäköisyys oli noussut odottavilla äideillä jo 51 prosentilla.

Tutkijoiden mukaan syy löytyy tämän päivän sosiaalisen median luomista paineista ja modernista hektisemmästä elämäntyylistä.

Näiden lisäksi nuorten tänä päivänä odottavien äitien masennuksen syntyyn vaikuttavat vaikea työtilanne, taloudellinen kamppailu, univelka, ja huonot ruokailutottumukset.

Raskaana olevien naisten kokema masennus vaikuttaa myös tulevaan lapseen.

Tyttölapset tulevat kolme kertaa muita todennäköisemmin itsekin kokemaan masennuksen oireita omissa tulevissa raskauksissaan mikäli heidän äitinsä on ollut masentunut odottaessaan heitä.