Kohupaljastus! Google seuraa koko ajan missä liikut – myös sijaintipalvelut estettynä

Digi · Tim Isokivi

Teknologiajätti Google haluaa tietää käyttäjiensä kaikki liikkeet, myös silloin kun käyttäjät eivät halua sen tekevän niin. Urkintaa ei tuoreen selvityksen mukaan ehkäise edes yksityisuusasetusten tiukentaminen.

Google seuraa Associated Press -uutistoimiston mukaan niin Googlen karttapalvelun, säätietojen kuin hakupalvelunkin käyttäjiä. Sijaintihistorian kytkeminen pois päältä ehkäisee vain sijaintitietojen näkymisen Google Mapsin omalla aikajanalla.

Princetonin yliopiston tutkijatohtori Gunes Acar piti mukanaan Android-puhelinta matkustaessaan New Yorkista New Jerseyihin. Vaikka sijaintihistoria oli poissa päältä, piti Google kirjaa Acarin liikkeistä.

Tutkijoille selvisi että Google kirjaa sijainnin aina käyttäjän avatessa Google Mapsin. Myös Android-puhelinten sääpalvelua ja Google-hakuja käytetään liikkeiden seuraamiseen.

Oman Google-historiansa voi nähdä osoitteesta Googlen Omat tapahtmat -sivustolta osoitteesta myactivity.google.com. Sieltä omia tapahtuma- ja sijaintitietojaan on myös mahdollista poistaa.