Kookosöljy epäterveellisempää kuin sianihra? Tutkija perustelee

Ohhoh! Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kookosöljyn terveyshyödyistä on puhuttu ihmisille jo vuosia ja monet liikunta-alalla toimivat vannovatkin sen nimeen. Kookosöljyä lisätään ruoanlaittoon, puuroon ja jopa kahviin, mutta tutkijat ovat yhä ihmeissään siitä, että mistä kookosöljyn kerrotut terveyshyötyjen taustalla olevat faktat ovat peräisin.

Terveellisten rasvojen syöminen on yhtä tehokasta alentamaan kolesterolia kuin siihen määrätyt lääkkeet. Terveellisiä rasvoja saa esimerkiksi rasvaisesta kalasta, pähkinöistä ja avokadosta. Ihmiset menevät kuitenkin asiantuntijoiden mukaan vikaan siinä, että he syövät kookosöljyä.

Harvardin lääketieteen professorin Karin Michaelsin mukaan kookosöljy on yksi pahimmista asioista, joita ihminen voi omaan ruokavalioonsa lisätä. Michaels kertoi Daily Mail -sivuston mukaan, että jopa sianihran syöminen on kookosöljyä parempi vaihtoehto.

Kookosöljyn suosio perustuu tutkimukseen, jossa huomattiin, että kookosöljynkin sisältämät rasvahapot kiihdyttävät ihmisten rasva-aineenvaihduntaa. Tutkimuksessa ihmisten ruokavalioon kuitenkin lisättiin sataprosenttisesti hyviä rasvahappoja sisältäviä rasvanlähteitä kun taas kookosöljyssä hyvien rasvojen pitoisuus on vain 14 prosenttia.

Kookosöljy on 86-prosenttisesti tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka nostavat kolesterolitasoja ja aiheuttavat erilaisia sydän- ja verisuonitauteja. Muun muassa tästä syystä amerikkalainen sydänyhdistys on kehottanut ihmisiä olemaan syömättä kookosöljyä.