Kärsitkö lentopelosta tai matkastressistä? Muista nämä asiat

Matkailu · Terhi Piiroinen

Helposti stressaantuvilla ihmisillä saattaa olla vaikeuksia nauttia matkalle lähtemisestä, koska muistettavien asioiden lista, reissuun liittyvät uhkakuvat ja huolestunut olotila voivat syödä loman nautintoa. Matkustamisesta ei voi nauttia rennolla mielellä, mikäli panikoi jokaisesta siihen liittyvästä asiasta erikseen.

Popsugar on vinkannut asioita, joita helposti ahdistuvien tai stressaavien ihmisten kannattaa tehdä ennen reissuun lähtemistä.

Valmistautuminen on kaiken a ja o, joten hyvä suunnittelu ja ennakointi voivat auttaa stressin vähentämisessä. Pakkaa tavarat hyvissä ajoin ja mene lentokentälle mielummin hieman liian aikaisin kuin liian myöhään.

Fakta on se, että lentomatkustamista ei kannata pelätä sen enempää kuin muillakaan kulkuvälineillä liikkumista. Muistuta mieleen, että lentomatkustaminen on itseasiassa tilastollisesti turvallisempaa kuin tavallisella henkilöautolla ajaminen.

Lentokoneeseen astumisen jälkeen kannattaa tehdä oma olo mahdollisimman rennoksi ja mukavaksi. Lue, juo vettä ja napostele välipalaa. Hengitä syvään ja yritä poistaa jännitystä kehosta.

Lentomatka menee nopeasti nukkuessa, joten mikäli pystyy nukahtamaan esimerkiksi melatoniinivalmisteen avulla, kannattaa sellainen nauttia koneeseen astumisen jälkeen. Jos kärsii lentopelosta, kannattaa valita päivälento.

Toisinaan lentokoneen matkustamossa voi aloittaa myös keskustelun vieruskaverin kanssa. Hänelle voi kertoa, että pelkää lentämistä, niin ehkäpä toinen matkustaja osaa rauhoitella.

Mielikuvaharjoitteilla voi myös poistaa pelkotiloja. Kuvittele kuinka lentokone laskeutuu turvallisesti maahan. Joka kerta. Lentomatkustamiseen liittyy usein jonkinlaisia viivästyksiä, mutta niiden takia ei kannata hermostua.

Itseasiassa ajallaan nouseva kone on riemuvoitto. Matkustamismukavuutta voi lisätä puhelimelle ladattavilla elokuvilla ja soittolistoilla. Kannattaa testata myös vastamelukuulokkeita tai vähintää korvatulppia ylimääräisten äänten hiljentämiseksi.