Maailman vanhin panimo löytyi – Israelissa tehtiin olutta jo 13 000 vuotta sitten

Lifestyle Ruoka Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Arkeologit ovat kaivaneet esiin todisteita maailman vanhimmasta panimosta. Lähi-idän Natufin kulttuurissa on valmistettu olutta 13.000 vuotta sitten. Metsästäjä-keräilijät valmistivat olutta rituaaleja ja juhlia varten.

Tutkijaryhmät ovat vakuuttuneita, että muinaiset kulttuurit valmistivat ja nauttivat olutta jo 13.000 vuotta sitten. Olutta juotiin esimerkiksi hautajaisten yhteydessä sekä silloin, kun ihmiset kerääntyivät yhteen. Journal of Arcaeological -julkaisussa esitelty tutkimus kertoo, että olutta valmistettiin Raqefetin luolassa, nykyisen Israelin alueella.

Standfordin yliopiston toteuttaman tutkimuksen oli tarkoitus kartoittaa lähinnä Natufin kulttuurin tyypillisiä ravintotottumuksia, eli mitä kasveja ja ruokia muinaiskansan edustajat söivät. He löysivät kuitenkin todisteita vehnän ja ohran varastoimisesta sekä jatkojalostamisesta esimerkiksi oluen ja leivän muotoon. Muinainen olut muistutti koostumukseltaan enemmän puuroa kuin nykyistä panimotuotetta.