HIV leviää Etelä-Karjalassa – alueella järjestetään ilmaisia pikatestauksia

Ohhoh! Terveys · Terhi Piiroinen

Suomen Punainen Risti on tiedottanut, että Etelä-Karjalan alueella on todettu ennätysmäärä HIV-tartuntoja asukasmäärään nähden. Tartuntojen saaneiden määrä on kasvanut korkeimmaksi 30 vuoteen. Itä-Suomen kahdella raja-asemalla järjestetään ensi viikonloppuna ilmaisia HIV-pikatestejä halukkaille.

Suomen Punainen Risti ja Hivpoint tarjoavat ihmisille mahdollisuutta käydä maksuttomassa ja nimettömässä HIV-pikatestissä Nuijamaan ja Niiralan raja-asemille parkkeeratuissa testausautossa.

Tuloksen saa minuutissa. Lähellä Venäjän rajaa sijaitsevassa Etelä-Karjalassa tartunnan saaneiden keski-ikä on korkea, yli 60 vuotta. Mikäli on harrastanut suojaamatonta seksiä, kannattaa käydä testissä.

Puolet tartunnan saaneista on elänyt pitkään HIV-infektion kanssa ilman, että ovat olleet tietoisia sairaudesta. Tautia pystytään hoitamaan nykyisin tehokkaasti lääkkeillä. Tartunnan saa suojaamattomassa yhdynnässä, ja riski sen saamiseen on korkeampi Venäjällä. Yli puolet Suomen HIV-tartunnoista tuodaan matkoilta.

Suojaamaton seksi altistaa myös muille vakaville sukupuoliteitse leviäville taudeille, kuten tippurille ja kupalle. Testit tehdään nimettominä, mutta tartunnan hoitaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian. Maksuttomia testejä tehdään myös Imatran ja Lappeenrannan terveysasemilla ja Joensuun Pluspisteellä.