Sadat miljoonat amerikkalaiset saivat ”presidentiaalisen hälytyksen” – tästä oli kyse

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sadat miljoonat Yhdysvaltojen kansalaiset saivat tällä viikolla yllätyksekseen tekstiviestin, jonka lähettäjä vaikutti olevan maan presidentti. Viestiä kutsuttiin termillä ”Presidential alert”, eli presidentiaalinen hälytys.

Viestissä todettiin kyseessä olevan vain kansallisen langattoman hälytysjärjestelmän testi, eikä syytä hätään ollut. Silti monille amerikkalaisille yllätyksenä tullut viesti herätti runsaasti keskustelua.

Presidentiaalinen hälytys synnytti nimensä ansiosta monille mielleyhtymiä siitä, pyrkiikö Donald Trump jo lähettämään viestinsä suoraan kansalaisille ilman heidän suostumusta. Somessa jopa pohdittiin voiko ilmoitusten vastaanottamisen kytkeä pois päältä.

Järjestelmällä on kuitenkin hyvin vähän tekemistä Trumpin kanssa. Hälytysten taustalla on Yhdysvaltojen nopean toiminnan virasto FEMA. Kriisitilanteita varten suunnitellun järjestelmän kehitteleminen aloitettiin USA Today -sivuston mukaan jo George W. Bushin ja Barack Obaman virkakausien aikana.