Tutkijat loivät psykopaattisen tekoälyn – ensimmäinen maailmassa

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Psykopaatin lailla käyttäytyvät koneet ovat tuttua kuvastoa scifi-kauhun piiristä. Nyt Massachusettsin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat luoneet tiettävästi maailman ensimmäisen psykopaatti-tekoälyn.

Tutkijat loivat Alfred Hitchcockin Psyko-elokuvan hahmon mukaan nimetyn Norman-algoritmin. Kuvia tunnistava tekoäly altistettiin pelkästään väkivaltaiselle sisällölle Reddit-sivustolla jaettujen väkivaltaisten otosten kuvatekstien muodossa.

Seuraavaksi Normanille tehtiin Rorschachin musteläiskätesti. Siinä missä tavanomainen tekoäly näki kuvissa arkisia asioita kuten eläimiä ja kasveja, näki Norman niissä murhattuja ja onnettomuuksiin joutuneita ihmisiä.

Tutkijoiden tavoitteena oli Newsweek-lehden mukaan osoittaa, etteivät tekoälyalgoritmit ole lähtökohtaisesti ennakkoluuloisia tai epäoikeudenmukaisia. Niistä voi kuitenkin tulla sellaisia riippuen siitä, minkälaisen materiaalin avulla niitä ohjelmoidaan.

 

Massachusetts Institute of Technology
Massachusetts Institute of Technology
Massachusetts Institute of Technology