Tutkimus: Metoo-sympatiat kallistuneet uhreja vastaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Reilu vuosi sitten alkanut niin sanottu #metoo-kampanjointi seksuaalista ahdistelua vastaan on johtanut paitsi monien ahdistelijoiden paljastumiseen ja tuomitsemiseen myös rajuihin ylilyönteihin. Äskettäin myös Suomessa neljä naista tuomittiin perättömien syytösten esittämisestä sakkorangaistuksiin.

Tutkivaan journalismiin keskittynyt The Economist -lehti selvitti ihmisten #metoo-mielipiteitä vuosi sitten ja nyt sama tutkimus suoritettiin uudelleen. Tulokset osoittavat, että kansalaisten sympatiat ovat kääntyneet Yhdysvalloissa uhreja vastaan.

Vuosi sitten kaikista yhdysvaltalaisista 13 prosenttia oli sitä mieltä, että perättömät syytökset ovat suurempi ongelma kuin ilmoittamatta jääneet ahdistelut. Tuoreessa kyselyssä määrä oli noussut selvästi 18 prosenttiin. Suurin muutos tapahtui naisten mielipiteissä.

Lehti kysyi lisäksi molemmissa kyselyissä pitäisikö 20 vuotta sitten ahdistelleen menettää työpaikkansa nykyisin.

Vuosi sitten potkuja vastusti 28 prosenttia kaikista vastaajista ja nyt jo 26 prosenttia vastaajista haluaisi vuosikymmeniä sitten ahdistelleille potkut. Tässäkin ylivoimaisesti suurin muutos nähtiin naisvastaajista, joista peräti 65 prosenttia vastusti potkuja. Vuosi sitten sitä mieltä oli vain 45 prosenttia.