YLE: Turku kielsi energiajuomat peruskoululaisilta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Energiajuomille on kaavailtu 16 vuoden ikärajaa Suomessa. Monet kauppiaat ympäri maata ovat ryhtyneet rajoittamaan energiajuomien myymistä oma-aloitteisesti. Nyt Turun kaupunki on kieltänyt energiajuomat kaikilta peruskoululaisilta oppilaitoksissaan.

Yleisradion mukaan Turun perusopetuksen rehtorit ovat päättäneet yksimielisesti, että lapset eivät saa nauttia energiajuomia kouluaikana tai koulun alueella. Kiellosta toivotaan jopa koko Suomen laajuista, mikä voitaisiin asettaa parhaillaan selvityksessä olevan lain avulla. Energiajuomissa on runsas määrä kofeiinia. Lisäksi ne aiheuttavat terveysongelmia suuren sokerimääränsä vuoksi.

Energiajuomat ovat suhteellisen uusi villitys, eikä niiden pitkäaikaisvaikutuksia vielä tiedetä. Jo nyt on kuitenkin kerätty näyttöä niiden koukuttavuudesta ja vaikutuksista kehon ja mielen terveyteen. Kerroimme aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan energiajuomat voivat aiheuttaa ylipainoa, univaikeuksia, verenpainetta ja mielenterveysongelmia.

Tutkijoiden mukaan energiajuomien nauttiminen on yhdistetty myös suurempaan diabetekseen sairastumisen riskiin, hampaiden reikiintymiseen ja munuaisvaurioihin. Juomat on yhdistetty myös ahdistukseen, masennukseen ja jopa itsetuhoisiin ajatuksiin. Lisäksi niiden aiheuttama kofeiiniriippuvuus voi vaikuttaa ihmisen ja etenkin lasten persoonallisuuteen.