Donald Trumpin lehdistösihteeri julkaisi väärennetyn videon CNN-toimittajasta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Uutisoimme eilen miten Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ajautui yllättävän rajuun sanaharkkaan CNN-uutisyhtiön veteraanitoimittaja Jim Acostan kanssa lehdistötilaisuudessa. Trump suivaantui, kun toimittaja tivasi vastauksia liittyen siirtolaiskaravaaniin ja Venäjän tutkintaan.

Välikohtauksen jälkeen Trumpin lehdistösihteeri Sarah Sanders ilmoitti, että Acostan pääsy Valkoiseen taloon on evätty toistaiseksi, koska toimittaja ”asetti kätensä harjoittelijan päälle, kun tämä yritti tehdä työtään”. Samaan aikaan lehdistösihteeri Sanders julkaisi Twitterissä tilanteesta videon, jossa toimittaja näytti lyövän harjoittelijaa käteen.

Video paljastui kuitenkin nopeasti väärennökseksi, eli toisin sanoen Yhdysvaltojen presidentin kanslia julkaisi verkossa valeuutiseen verrattavan väärennetyn videon. Asiantuntijat huomasivat nopeasti, että Twitterissä Sandersin nimissä julkaistulla videolla toimittajan käden nopeutta oli lisätty siten, että videosta syntyisi vaikutelma lyömisestä. Alkuperäisellä C-Span -televisiokanavalla nähdyllä videolla sama tilanne nähtiin kuitenkin ilman nopeutusta.

Buzzfeed uutisoi eilen, että toimittajan käden liikkeen nopeutuminen olisi aiheutunut tahattomasti videon formaatin muutoksesta, mutta väite ei pidä paikkaansa. Mikäli kyse olisi formaatin muutoksesta, niin sama muutos esiintyisi koko videolla. Tapauksesta uutisoineet lukemattomat yhdysvaltalaiset mediat pitävät muutetun videon julkaisemisen syynä perustelujen hakemista toimittaja Acostan kiellolle saapua Valkoiseen taloon.