Näin parannat flunssaista oloa – älä mene töihin kipeänä!

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Flunssa saa voimavarat minimiin, pään painavaksi ja olon huteraksi. Jotta flunssakierre saadaan pysäytettyä, tulisi ihmisten sairastaa kotona leväten. Puolikuntoisena ahkeroidessa altistaa itsensä vakaville jälkitaudeille.

Osa aliarvioi flunssan vaikutuksia: ”Ei pikkunuhan takia kannata jäädä kotiin makaamaan!” Itseasiassa asia on juuri päinvastoin. Keho paranee ainoastaan levossa. Toipumista voi vauhdittaa juomalla tarpeeksi vettä. Mikäli kurkussa on limaa, kannattaa veden sekaan lorauttaa hieman omenaviinietikkaa.

Uni on ylivoimaisesti paras lääke. Flunssassa on lupa levätä pyjamassa peiton alla ja katsella lempisarjoja torkkuen. Ruoaksi kannattaa suosia keittoja, PureWow vinkkaa. Kannattaa myös lisätä päivittäistä sinkkiannosta. Kodin kosteusprosenttia voi nostaa ilmankostuttajan avulla, jolloin limakalvot eivät kuivu liikaa.

Sairauslomasta ei kannata potea huonoa omatuntoa, koska kipeänä työskennellessä ainoastaan tartuttaa muut, voi tehdä liikaa virheitä ja pitkittää paranemisprosessia. Toipumista auttavat rentoutumisharjoitukset ja vaikkapa se, että suunnittelee viikonloppureissua tervehtymisen jälkeen.