Dieselvero poistettava Suomessa? Kansalaisaloite valtaisa menestys

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on ollut muutaman vuoden ajan käytössä kansalaisaloite, jonka avulla kuka tahansa voi esittää haluamaansa lakimuutosta eduskunnalle. Nyt tuore kansalaisaloite niin sanotun dieselveron poistamisesta on saanut valtaisan suosion, sillä se on kerännyt yli puolet vaadituista nimistä alle päivässä.

Tänään käynnistyneessä keräyksessä allekirjoituksia on annettu jo yli 36 000 kappaletta, joten 50 000 allekirjoituksen raja rikkoontunee viimeistään huomenna. Mahdollisesti kuitenkin jo tänä iltana. Diesel-autot ovat olleet saastuttamisensa vuoksi ongelmissa monissa maissa, joissa ne on paikoin myös kielletty. Nyt suomalaiset ovat osoittaneet, että he haluavat eduskunnan käsittelevän dieselverosta luopumisen.

PÄIVITYS kello 20.50: Jutun julkaisun jälkeen tuli 20 000 allekirjoitusta reilussa tunnissa, joten 50 000 allekirjoituksen raja ylittyi vain tunneissa.

– Käyttövoimaveron perusteena oleva käyttökustannusten tasaus ei enää toteudu bensiini- ja dieselpolttoainetta käyttävien autojen välillä. Esimerkiksi 95 oktaanisen bensiinin hinnan ollessa 1,55 €/l ja dieselpolttoaineen 1,57 €/l, polttoaineisiin sisältyvien verojen määrä on bensiinillä 1,09 €/l ja dieselpolttoaineella 0,83 €/l, kansalaisaloitteessa perustellaan.

– Käyttövoimavero on dieselautoilla huomattavasti suurempi kuin bensiiniä käyttävillä autoilla. Käyttökustannukset ovat dieselautoilla paljon suuremmat kuin bensiiniä käyttävillä autoilla, johtuen dieselpolttoaineen hinnankorotuksista. Etenkin Pohjois-Suomessa ei tule toimeen ilman henkilöautoa, koska välimatkat ovat pitkiä ja työmatka-aikoihin joukkoliikenne ei useinkaan ole sopiva kohtuulliset matka-ajat huomioiden jos ollenkaan, kansalaisaloite jatkuu.

Kansalaisaloitteen käyttövoimaveron poistamisesta voi allekirjoittaa tästä linkistä.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.