Suomalaiskeksintö parantaa lentoturvallisuutta – seuraa lentäjän hengitystä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisen Instan uusi keksintö parantaa jatkossa lentoturvallisuutta. Kyseessä on ainutlaatuinen lentäjän hengitysilmamonitori, joka varoittaa hävittäjälentäjää happivajeesta jo ennen oireiden ilmaantumista. Näin lentäjä ehtii tehdä korjaavia toimenpiteitä ajoissa.

Tampereella kehitetyn laitteen ansiosta voidaan välttää hyvinkin vakavat ja kalliit lento-onnettomuudet. Useiden maiden ilmavoimat ovat 2000-luvulla kärsineet hypoksiatapauksista, joiden syitä ei ole saatu selville. Sen vuoksi vaaratilanteiden ehkäisy on ollut vaikeaa. Instan kehittämä hengitysilmamonitori osaa ennakoida happivajeen vaaran.

Insta

– Happivajeen riski koskee kaikkia modernien hävittäjäkoneiden lentäjiä. IPBAM:a käyttävä lentäjä ehtii reagoida ennen kuin hän alkaa kärsiä heikotuksesta, sekavuudesta tai muista oireista, sanoo Instan toimiala- ja vastuullinen johtaja Ville Soininen.

Hypoksialla tarkoitetaan happivajetta kudoksissa. Se heikentää merkittävästi lentäjän suorituskykyä ja saattaa aiheuttaa jopa tajuttomuuden. Hypoksiatapauksia sattuu vuosittain satoja ympäri maailmaa, ja ne ovat johtaneet tehtävien keskeytyksiin Suomessakin. Maailmalla lentäjän hapensaannin ongelmien vuoksi on menetetty useita hävittäjäkoneita ja Yhdysvalloissa hypoksiaa pidetään yhtenä vakavimmista riskeistä lentoturvallisuudelle.

Insta Group on turvalliseen digitalisaatioon, automaatioon ja johtamisen ratkaisuihin keskittynyt teknologiakonserni. Hengitysilmamonitorin kehittämisessä hyödynnettiin sekä konsernin monialaista asiantuntemusta, että ilmailu- ja puolustusalan erikoisosaamista.