Tutkimus paljasti: Lähimuisti paranee kun kävelet takaperin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Roehamptonin yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan ihmiset muistavat paremmin lähiaikojen tapahtumia ja niiden yksityiskohtia liikkuessaan takaperin. Peruuttamisen kuvitteleminen myös riittää palauttamaan asioita mieleen.

Tutkijoiden mukaan ihmiset kuvittelevat ajan usein liikkeenä, jolloin menneitä asioita voi palauttaa mieleen takaperin liikkumalla. Monet ovat tehneet tätä alitajuisesti jo ennen tutkimuksen vahvistamista. Jos menee esimerkiksi asunnon toiseen huoneeseen ja unohtaa, mitä oli tekemässä, auttaa usein lähtöpisteeseen palaaminen palauttamaan aikeet mieleen.

Tutkimuksessa testattiin, kuinka hyvin ihmiset muistivat yksityiskohtia näkemästään videosta. Parhaiten yksityiskohtia muistivat henkilöt, joiden tehtävänä oli kävellä samaan aikaan taaksepäin vastauksia antaessaan. Tutkimusjohtaja psykologi Aleksandar Aksentijevic uskoo, että ihmiset hahmottavat aikaa ympäröivän tilan avulla.