Älä anna huonon hetken pilata koko päivää – negatiivinen ajattelu muokkaa aivoja

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Toisinaan on päiviä, jolloin tuntuu kaikkien asioiden menevän pieleen. Todellisuudessa kyse saattaa olla ainoastaan siitä, että yksi pettymys on vaikuttanut koko loppupäivän mielialaan negatiivisesti. Miksi yksi asia voi vaikuttaa niin paljon koko päivän tunnelmaan?

Ihmiset eivät voi kontrolloida negatiivisia tapahtumia. Ikäviä asioita tapahtuu ja pettymykset ovat osa elämää. Sen sijaan ihmiset voivat kontrolloida omaa asennettaan, kauan negatiivisten asioiden antaa vaikuttaa omaan oloon ja mielialaan. Vaikka negatiivisia asioita tapahtuu väistämättä, ei niihin kannata keskittyä ainakaan enempää kuin myönteisiin asioihin.

Epämukavien asioiden vatvominen vie aivoista tilaa ja saattaa vaikuttaa vääristyneeseen tapaan tarkastella maailmaa. Negatiivisen objektiivin kautta maailmaa katsovat ihmiset luovat helposti kierteen, jossa kaikkeen liittyy ylimääräistä pelkoa, surua, syyllisyyttä ja vihaa. Raastavasta silmukasta voi myös vapautua, muistuttaa psykologi Josh Klapow Huffington Postille.

Negatiiviset tunteet on hyvä oppia tunnistamaan. On sallittua tuntea ikäviä tunteita, mutta sen sijaan, että antaisi ikävän olon hallita, voi tunteiden syitä tarkastella. Ihmisillä voi olla vääristynyt tapa tulkita myös neutraaleja tilanteita negatiivisiksi. Mustavalkoinen ajattelu ja ylianalysointi ovat varma tie mielipahaan monessa eri tilanteessa. Tunteet on hyvä erotella faktoista, joten jokaisessa ongelmassa on tärkeintä tunnistaa tosiasiat ennen tilanteen dramatisointia.

Jos koko päivä menee pilalle parkkisakkojen tai kaatuneen kahvikupin takia, on lähestymistapa väärä. Kyseessä on vain yksi hetki elämässä. Mikäli kyse on isommasta pettymyksestä tai mielipahasta, kannattaa oloa parantaa kiitollisuusharjoitusten avulla muistuttamalla itseään, mitkä asiat ovat elämässä edelleen positiivisia. Ajatuksia on myös hyvä tuulettaa esimerkiksi liikunnan tai luovan tekemisen avulla. Negatiivisuus tekee vaikeista asioista entistäkin hankalampia.