Krampus-hirviöt täyttivät joulutorin – hurja keskieurooppalainen jouluperinne

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Joulupukki jakaa perinteisesti lahjoja kilteille lapsille, mutta joissain Euroopan maissa hänen rinnallaan nähdään myös hirviömäinen vastakohta. Krampus-jouluhirviön tehtävänä on rankaista tuhmia lapsia.

Krampus on Saksassa edelleen tärkeä osa Saksalaista jouluperinnettä. Esimerkiksi Saksan Münchenissä nähtiin viikonloppuna Pyhän Nikolain rinnalla suuri määrä hirviöksi pukeutuneita ihmisiä. Krampuksenjuoksu-nimellä tunnettuja tapahtumia on järjestetty myös muissa maissa.

Krampus esitetään usein sarvipäisenä pukin ja demonin välimuotona. Hurja hahmo on Keski-Euroopan maissa tuttu näky jopa joulukorteista.

Hirviömäisen olemuksensa ansiosta Krampus-myyttiä on käsitelty lukuisissa kauhutarinoissa, kuten vuonna 2015 ilmestyneessä Krampus-elokuvassa. Myös suomalainen Rare Exports ammensi Krampuksesta kotoisan Nuuttipukin lisäksi.