Tutkimus: Huonosti käyttäytyvät työkaverit aiheuttavat unettomuutta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Työolosuhteisiin erikoistunut henkilö sanoi kerran, että lähes jokaisella työpaikalla on yksi munapää. Väite pitää paikkaansa, ja työyhteisöjen hyvinvoinnin lannistajat ja energiasyöpöt saattavat vaikuttaa huolestuttavasti työntekijöiden vapaa-aikaan ja lepoon.

Törkeät työkaverit aiheuttavat unettomuutta. Occupational Health Science -julkaisussa on esitelty tutkimus, jonka mukaan työstä johtuva stressi aiheuttaa univaikeuksia.

Eniten unirytmi kärsii huonosti käyttäytyvien kollegoiden takia. Etenkin työkavereiden kiukuttelu, päälle puhuminen, asettamat vaatimukset ja törkeä käyttäytyminen aiheuttaa heikkolaatuisempaa unta.

Tutkimukseen osallistui 300 pariskuntaa. Tulokset puhuivat myös sen puolesta, että unettomuus tarttuu usein myös siitä kärsivän kumppaniin. Huonon työpäivän voi myös selättää ennen yöunia siten, että erottaa työpaikan ja kodin selkeästi toisistaan. Koti on turvapaikka, jossa on kaikki rakastamasi asiat. Ulkoiset ja häiritsevät tekijät on yritettävä pitää kodin ulkopuolella. Kotona on hyvä palauttaa mieleen asioita, joista on kiitollinen. Työasiat voi jättää työpaikalle.