Nyt tuli tärkeät ohjeet: Poliisilta 5 neuvoa tietoturvalliseen jouluun

Viihdeuutiset · Stara.fi

Useilta tahoilta on tullut viime päivinä neuvoja siihen miten joulua voidaan viettää mahdollisimman turvallisesti, ja siihen liittyy luonnollisesti olennaisena myös tietoturva. Poliisi Blogia kirjoittav Teemu Hokkanen on nyt kertonut viiden kohdan listansa, jota hän suosittelee tietoturvalliseen jouluun.

Hokkanen muistuttaa, että pukinkontissa perheisiin tulee tänäkin vuonna runsaasti tietotekniikka ja tieto- ja viestintätekniikkaan liittyviä laitteita. Niihin liittyy hänen mukaansa aina myös uhkia ja riskejä. Tässä alla poliisin vinkit.

1. Käytä tietokoneissa ja mobiililaitteissa vähintään salasanaa tai suojakoodia. Säädä varsinkin mukana kulkevien laitteiden automaattinen lukkiutumisaika mieluummin minuutteihin kuin kymmeniin minuutteihin. Salaa tietosisältö ja päivitä ohjelmistot.

2. Vaihda kaikkien IoT (Internet of Things) -laitteiden mahdolliset salasanat ja päivitä ohjelmistot säännöllisesti. (IoT -laite on laite, joka tavalla tai toisella viestii tietoverkon yli. Näitä on perinteisten tietokoneiden lisäksi jo lampuista valvontakameroihin ja pesukoneista leivänpaahtimiin.)

3. Hoida varmuuskopiointi (viimein) kuntoon.

4. Joulu on antamisen aikaa. Tämä saattaa olla mielessä myös esimerkiksi sähköpostin ja sosiaalisen median kautta lähestyvillä petosrikollisilla, joilla voi olla useampikin ”lahjoituskohde” mielessä.

5. Muista, että Internetissä kuka tahansa voi esiintyä Joulupukkina.