Kuinka pienestä raosta hiiret mahtuvat? Tulos voi yllättää

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hiiret ja muut asutuksen lähellä elävät jyrsijät hakeutuvat sisätiloihin lämmittelemään ja ruokaa etsimään. Moni kummastelee kotonaan, mistä ihmeestä pienet siimahännät oikein ujuttavat itsensä sisätiloihin.

Matthias Wandel on testannut asiaa aiemminkin puuhun porattujen reikien avulla, mutta nyt hän on päättänyt viedä hiiritestin vielä pidemmälle. Mies on rakentanut LEGO-palikoista tietokoneeseen kytketyn testilinnoituksen, jonka avulla voidaan mitata millintarkasti hiirenmentäviä rakoja. Hän houkuttelee pikkuruiset nisäkkäät kapeista väylistä herkkujen avulla.

Rako pienennetään 10,5 millimetriin saakka, jolloin hiirellä on vaikeuksia päästä ruoka-apajan kimppuun. Se yrittää nakertaa rakoa isommaksi, mutta LEGO-palikat ovat liian kovia sen hampaille. Toisella kertaa väylän leveys ja monimutkaisuus vaikuttavat tulokseen ja viimeinen mahdollinen rako on millin edellistä isompi. Herkkujen määrä ei vaikuta tulokseen, sillä pää on silti hiiren kehon isoin osa.