Saudimies ajoi teinitytön hengiltä Yhdysvalloissa – saudiviranomaiset auttoivat pakoon?

Ohhoh! · Stara.fi

Saudi-Arabian toiminta on ollut viime aikoina kovasti esillä kansainvälisessä politiikassa maan murhattua sen johtoa kritisoineen toimittajan. Nyt Yhdysvalloissa on noussut esiin epäilyjä niin ikään raskauttavasta toiminnasta liittyen teinitytön kuolemaan johtaneeseen onnettomuuteen.

21-vuotias Saudi-Arabian kansalainen Abdulrahman Noorah kaahasi taannoin autollaan 15-vuotiaan Fallon Smartin päälle Oregonin Portlandissa sillä seurauksella, että suojatiellä ollut teinityttö menehtyi. Miehellä ei ollut voimassa olevaa ajokorttia, koska se oli hyllytetty miehen saatua rangaistuksen peräti 18 ajorikkeestä vuoden aikana, Patch.com uutisoi.

Abdulrahman Noorah pakeni onnettomuuspaikalta ja jätti tytön kuolemaan. Myöhemmin mies palasi katsomaan onnettomuuspaikkaa, jossa silminnäkijä tunnisti hänet tekijäksi ja ilmoitti asiasta poliisille. Noorah pidätettiin ja hän sai syytteet useista törkeistä rikoksista, kuten kuolemantuottamuksesta. Oikeus määräsi takuusummaksi miljoona dollaria.

Saudi-Arabian suurlähetystö maksoi Noorahin takuusumman, jotta tämä pääsi odottamaan oikeudenkäyntiä vapaana. Miehellä oli jalassaan poliisin seurantapanta. Kaksi viikkoa ennen oikeudenkäyntiä musta tila-auto nouti miehen kotoa ja kuljetti louhokselle, jossa seurantapanta irrotettiin.

Oregon Live -lehden mukaan sama auto kuljetti miehen lentokentälle, jossa hän nousi lentokoneeseen väärennetyllä passilla ja lensi Saudi-Arabiaan. Saudi-Arabialla ja Yhdysvalloilla ei ole sopimusta rikollisten luovuttamisesta. Nyt Yhdysvaltojen viranomaiset uskovat, että Saudi-Arabian kuningas järjesti teinitytön tappajan pakenemisen kotimaahansa.

Saudi-Arabia on aiemminkin maksanut takuut rikollisista, jotka ovat sen jälkeen paenneet tai yrittäneet paeta maasta. Vuonna 2012 sarjaraiskaaja Ali Hussain Alhamoud jäi kiinni, mutta maan suurlähetystö maksoi hänen takuusummansa. Samana päivänä raiskaaja nousi lentokoneeseen ja pakeni kotimaahansa yhdysvaltalaisen tuomioistuimen tavoittamattomiin.