Näin syntyy mätä Casu Marzu -juustoherkku – sisällä eläviä toukkia!

Ohhoh! Ruoka · Tim Isokivi

Casu marzu on sardinialainen ruokaerikoisuus, joka ei välttämättä ole voimakkaimpienkaan juustojen ystävien mieleen. Mätää juustoa tarkoittava casu marzu sisältää eläviä toukkia.

Casu marzun valmistus aloitetaan samaan tapaan kuin perinteisten lampaan maidosta valmistettavien pecorino-juustojen. Valmistusprosessin aikana erityisten juustokärpästen annetaan kuitenkin laskea siihen munansa.

Toukat syövät juustoa, kunnes ne ulostavat sen jälleen ulos. Tällä tavoin casu marzu saa kermaisen muotonsa. Valmistusprosessia esitellään Great Big Story -sivuston tuoreella videolla.

Mädän juuston syöminen voi kuitenkin olla terveydelle haitallista suolistoon päätyvien toukkien ansiosta. Juuston myyminen onkin virallisesti keillettyä EU:n hygienialainsäädännön vuoksi.