Tutkimus: Naiset elävät pidempään luonnon äärellä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Sen sijaan, että investoi rahaa kalliisiin lomamatkoihin, hemmotteluhoitoihin ja sielua puhdistaviin retriitteihin, voi hyvinvointia hakea helposti luonnon äärestä. Yleensä jo puoli tuntia metsäkävelyä riittää jäsentämään ajatuksia ja rahoittamaan mieltä.

Suomalaiset ovat etuoikeutetussa asemassa, koska meitä ympäröi lähes kaikkialla kaunis ja puhdas luonto. Metsät ja lakeudet tarjoilevat meille energiaa ja sielun ravintoa. Tutkimuksen mukaan etenkin naiset hyötyvät luonnon ääressä asumisesta, sillä heidän elinikänsä pitenee kauempana kaupungin sykkeestä.

Luontoäidin luomakunta vähentää stressiä ja lisää sosiaalista ja fyysistä aktiivisuutta. Elämme aikakautta, jolloin yhä useampi kaupungin kiireisiin ja harmaisiin maisemiin kyllästynyt muuttaa maaseudulle ja ryhtyy mahdollisimman omavaraiseksi.

Tämä kannattaa, sillä vehreämmässä ympäristössä asuvien naisten kuolleisuus oli kahdeksan vuoden pituisella ajanjaksolla peräti 12 prosenttia pienempi, kuin kaupungissa asuvilla.

Luonnon ääressä asuneilla naisilla raportoitiin vähemmän masennusta ja negatiivisia tuntemuksia, eivätkä he altistuneet yhtä paljon melulle, saasteille, kemikaaleille tai helteelle. Tutkimuksessa analysoitiin 108.630 naisen elintapoja. Heistä 8.604 kuoli tutkimusjakson aikana.

Lisäksi maaseudulla asuvilla naisilla todettiin 34 prosenttia vähemmän hengityselinten ongelmia ja 13 prosenttia vähemmän syöpiä, Environmental Health Perspectives raportoi.