Mene aikaisemmin nukkumaan – jo 20 minuuttia vaikuttaa jaksamiseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Aikuisille suositellaan 7–8 tunnin pituisia yöunia. Osa ihmisistä venyttää iltoja saavuttaakseen enemmän omaa aikaa, mikä puolestaan kostautuu seuraavan päivän tokkuraisella ololla. Unesta ei kuitenkaan kannata tinkiä.

Popsugarin toimittaja testasi aikaisempaa nukkumaanmenoaikaa. Hän päätti käydä nukkumaan 20 minuuttia normaalia aiemmin viikon ajan.

Muutoksen avulla hän saavutti joka yö lähemmäs kahdeksan tuntia unta ja huomasi olevansa energisempi hereilläoloaikana. Hän aikoo jatkaa pidempien yöunien rutiinia, koska olotila kohentui pienellä muutoksella.

Television katsominen ja älypuhelimen selailu on hyvä lopettaa tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sen sijaan voi lukea kirjaa, juoda teetä tai yksinkertaisesti nauttia hiljaisuudesta.

Aamut alkavat energisemmin pitkien yöunien ansiosta. Aikaisempi nukkumaanmeno voi tarkoittaa myös heräämistä ennen herätyskellon soimista, kun keho tottuu rytmiin ja saavuttaa tarpeeksi lepoa. Hyvin nukutut yöt antavat virtaa myös pitkälle iltapäivään.

Runsaat yöunet heijastuvat myös kuntoiluun ja ruokailutottumuksiin. Ihminen elää automaattisesti piirun verran terveellisemmin, kun elimistö on kunnolla levännyt.

Treenisuoritukset paranevat, eikä väsynyt keho vaadi epäterveellisiä herkkuja energiansaantia varten. Myös mielen hyvinvointi voi parantua ja tasapainottua riittävien yöunien ansiosta.